
Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?
Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?
Forbundsleder i Skolelederforbundet Stig Johannessen har deltatt på den årlige konferansen i regi av Educational Leadership Network Europe (ELNE). Han holdt et innlegg og deltok i en paneldebatt om hvordan ledere i barnehage og skole kan bygge felleskap og strukturere arbeid for bedre samarbeid og felles utvikling.
Temaet for årets konferanse er viktig for utvikling av skole og barnehage, tittelen på konferansen var: «Dimensions of Collaborative Leadership – Exploring Together». (Dimensjoner ved samarbeidsledelse – Utforsking sammen)
Hva betyr samarbeidende lederskap i praksis? ELNEs forskningskomité peker på at det handler om delt ansvar, inkluderende beslutningsprosesser og å bygge en tillitsbasert kultur i utdanningssystemet. Dette innebærer en grunnleggende endring i hvordan vi tenker om ledelse – fra individuell styring til kollektivt ansvar og delt eierskap.
– Vi må skape et profesjonsfellesskap der lærere og ledere reflekterer sammen, og ledelse utøves gjennom andre, da skaper vi inkluderende læringsmiljøer. Slike fellesskap må preges av tillit, tydelige roller og målrettet samarbeid. Sier Stig Johannessen
Konferansen løftet frem tre kjerneområder for samarbeidende lederskap:
Disse temaene ble løftet frem i innlegget som forbundslederen holdt på ELNE-konferansen
– Ledelse i dagens skole og barnehage handler om å utvikle felleskap og felles ansvar. Sier Stig Johannessen forbundsleder i Skolelederforbundet.
I innlegget la Stig Johannessen vekt på at ledelse i dagens skole og barnehage handler om å utvikle fellesskap og felles ansvar. Han løftet frem betydningen av å bygge profesjonsfellesskap der lærere og ledere reflekterer sammen, og hvor ledelse utøves gjennom andre. Han understreket at lederteam må selv være lærende fellesskap preget av tillit, åpenhet og tydelige roller. Samarbeid krever struktur, tid og målrettethet – men gir samtidig eierskap og retning for utvikling i skole og barnehage.
I sitt innlegg la han vekt på at ledelse handler ikke bare om organisering, men om et grunnleggende tankesett for å utvikle inkluderende og sterke læringsmiljøer i skole og barnehage.
– Vi må skape et profesjonsfellesskap der lærere og ledere reflekterer sammen, og ledelse utøves gjennom andre, da skaper vi inkluderende læringsmiljøer. Slike fellesskap må preges av tillit, tydelige roller og målrettet samarbeid. Sier Stig Johannessen
Konferansen viste at det er bred europeisk støtte til å fremme slike former for ledelse, og understreket behovet for systematisk arbeid med kultur, struktur og ikke minst ressurser for å sikre gode barnehager og skoler som er gode på utvikling.
Educational Leadership Network Europe (ELNE) er et europeisk nettverk som samler utdanningsaktører fra hele kontinentet for å fremme samarbeidende lederskap i utdanningssektoren. Nettverket er støttet av EU gjennom Erasmus+-programmet og har som mål å styrke skoleledelse og forbedre læringsmiljøer gjennom deling av kunnskap, forskning og praksis
ELNE består av over 100 partnerorganisasjoner fra 34 land, inkludert europeiske nettverk, universiteter og nasjonale, regionale og lokale institusjoner. Medlemmene inkluderer skoleledere, lærere, forskere, beslutningstakere og andre utdanningsaktører.