Vi har litt av et lag!

Forrige uke møtte vi engasjerte medlemmer som ga oss verdifulle bidrag til Fellesskoleutvalgets referansegruppe. Takk for at dere stiller opp – og for kloke refleksjoner rundt fellesskolebegrepet, mandatet, utfordringsbildet og ønskelista.

Mona Søbyskogen, 2. nestleder

Når referansegruppa samles i juni, tar vi med oss innspillene deres.

Det er inspirerende med politiske verksteder, og helt avgjørende for oss å forankre vårt arbeid i medlemmenes erfaringer og stemmer. Det er slik vi holder oss relevante – og fremtidsrettede.

En bønn til politikerne

Det er tydelig at vi er på vei inn i en valgkamp. Vi skal være glade for at barnehage og skole får oppmerksomhet. Men vi har en innstendig oppfordring: Lytt til profesjonen. Ta inn over dere det samfunnsoppdraget vi er satt til å forvalte. Og unngå synsing på bekostning av faglighet og praksiserfaring.

Under vår workshop ble det tydelig at det meste vi etterspør, allerede er forankret i rammeplanen, overordnet del og formålet med fagene. Det handler ikke om å finne opp hjulet på nytt – det handler om tillit. Ledere i barnehage og skole trenger langsiktighet og handlingsrom for å lykkes. Hva gjør egentlig den offentlige samtalen om oss med tilliten – og helhetstenkningen – i hverdagen vår?

Tankekart fra Skolelederforbundets interne innspillsmøte for Fellesskoleutvalget
Utvalget gikk grundig til verks og fylte både utfordringssiden og ønskelisten med innspill til fremtidens fellesskole.

Vi trenger helhet – ikke detaljfokus

En polarisert debatt er et hinder – enten det gjelder lek, skjermtid, eksamen, russebusser eller utagering. Et godt eksempel er debatten om opplæringslovens §13-4 om fysisk inngripen. Den løftes fram og debatteres på beste sendetid, mens resten av lovens rammer for trygt og godt læringsmiljø blir glemt.

Kapittel 10, 12 og 13 i opplæringsloven gir helheten. Uten den blir enkeltparagrafer virkningsløse. Det handler om forventningsavklaringer, relasjoner, trygghet og tilhørighet – og om å se barnehage og skole som en del av en større samfunnsutvikling.

Vi løfter det som virker

Fremtidens fellesskole må ha blikket rettet mot demokrati, beredskap, velferd og arbeidsliv. Den må bygges på ressurser, tillit og handlingsrom. Og vi må samle oss om det som virker.

Det vi retter lommelykta mot, forsterker vi. La oss bidra til et ordskifte som holder kjerneoppgavene våre i sentrum, også når politiske vinder blåser over sektoren.

Fellesskoleutvalgets arbeid må bidra til å samle feltet – ikke ende som nok en utredning i skuffen.

God innspurt!

Juni er snart her, med alt det innebærer av aktiviteter, avslutninger og planlegging. Husk å gi hverandre ros for alt dere har skapt av trivsel og læring dette året. Tell seire – og gå inn i sommeren med rak rygg og blikket løftet mot neste kapittel.

Lykke til med avslutningen av barnehage- og skoleåret – og med planleggingen av et nytt, meningsfylt år ☀️

Relaterte artikler

Didrik Hægeland

Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?

Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?

Nyheter

Bemanning og pedagognorm i barnehagen: Hva betyr det?

Etter førti år i barnehagesektoren ser jeg hvordan gode intensjoner ofte møter hverdagslogistikk og rekrutteringsutfordringer. Når alle barn har 45 timers plass, og ansatte jobber 7,5 timer om dagen, blir det vanskelig å oppfylle normene. Men det finnes lyspunkter: Regjeringens grep for å dekke opp planleggingstiden til pedagogene kan være et viktig steg mot bedre kvalitet og tryggere barndom.

Nyheter

Viktig og riktig melding om barns digitale oppvekst

Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Trygg oppvekst i et digitalt samfunn». Dette er den første helhetlige meldingen om barns oppvekst i en digital tidsalder. Skolelederforbundet er positive til regjeringens satsing og mener meldingen anerkjenner den virkeligheten barn og unge lever i.

Nyheter