En god barnehage starter med god ledelse

Lovforslaget som denne uka ble vedtatt i Stortinget lover et mer rettferdig og ansvarlig barnehagesystem. Skolelederforbundet er positive til flere av endringene, men mener det fortsatt er behov for nasjonale standarder og en tydelig satsing på lederkapasitet. Skolelederforbundet etterlyser en tydelig nasjonal satsing på lederutvikling og støttefunksjoner.

Mona Søbyskogen er nestleder i Skolelederforbundet.(Foto: Ole Alvik / Skolelederforbundet)

Barnehagesektoren er i endring. Forslaget til ny barnehagelov, som nå behandles i Stortinget, markerer et etterlengtet skifte i styring og finansiering – med mål om større rettferdighet, likebehandling og kvalitet. Skolelederforbundet skriver i en pressemelding at de  støtter disse intensjonene og registrerer at flere av sine innspill er blitt hørt og reflektert i komiteens behandling. Like fullt mener Skolelederforbundet at det gjenstår viktige avklaringer, særlig knyttet til nasjonale standarder og lederstøtte.

Det er bred enighet om prinsippet om likebehandling mellom kommunale og private barnehager. Skolelederforbundet støtter dette, men mener økonomisk likebehandling også må innebære like krav til opptak, bemanning og inkludering. Et rettferdig barnehagetilbud forutsetter felles plikter og ansvar – uavhengig av eierskap.

Komiteens presisering av at kommunene må legge til rette for reell medvirkning fra private barnehager er også viktig. Dette styrker muligheten for samhandling og bidrar til at styring skjer i samarbeid med dem som kjenner barna og hverdagen i barnehagene best.

Spørsmålet om pensjon har fått stor politisk oppmerksomhet. Loven lovfester kommunens plikt til å gi pensjonstilskudd, og det åpnes for differensiering. Samtidig er det fortsatt uklart hvordan barnehager med høye historiske pensjonskostnader faktisk skal få dekket disse. Dette skal reguleres i en forskrift som ikke er ferdigstilt, og en midlertidig søknadsordning er varslet. Skolelederforbundet  presiserer at de har stilt spørsmål ved om det er bærekraftig at staten skal dekke slike kostnader på permanent basis.

At komiteen presiserer at kommunene kan gi tilleggstilskudd til små og ideelle barnehager med særlige behov, er viktig. Dette kan bidra til å bevare mangfoldet og sikre at også små aktører kan opprettholde et trygt og godt tilbud.

Skolelederforbundet har i sitt høringssvar understreket at endringer i struktur og ansvar forutsetter ledelse. Barnehageleder står i dag i krevende roller, med ansvar for økonomi, kvalitet, personalledelse og inkluderende praksis. Vi etterlyser en tydelig nasjonal satsing på lederutvikling og støttefunksjoner.

– En god barnehage starter med god ledelse. Hvis styrere ikke har tilstrekkelig kapasitet, handlingsrom og støtte, blir det vanskelig å sikre en god og spennende barnehage for barna våre, sier Mona Søbyskogen, nestleder i Skolelederforbundet.

Vi støtter forslagene om styrket tilsyn og kontroll, men understreker at tilsyn må være forutsigbart og samordnet. For ledere i barnehagene er det avgjørende at tilsynet ikke bare handler om kontroll, men også om faglig utvikling.

Barnehageloven som nå behandles, legger et nytt fundament for sektoren. For å lykkes med ambisjonene må styringen av barnehagene være rettferdig, forutsigbar og faglig forankret. God ledelse og ansvarlig ressursbruk er helt sentralt – uansett hvem som eier barnehagen.

Relaterte artikler

Didrik Hægeland

Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?

Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?

Nyheter

Bemanning og pedagognorm i barnehagen: Hva betyr det?

Etter førti år i barnehagesektoren ser jeg hvordan gode intensjoner ofte møter hverdagslogistikk og rekrutteringsutfordringer. Når alle barn har 45 timers plass, og ansatte jobber 7,5 timer om dagen, blir det vanskelig å oppfylle normene. Men det finnes lyspunkter: Regjeringens grep for å dekke opp planleggingstiden til pedagogene kan være et viktig steg mot bedre kvalitet og tryggere barndom.

Nyheter

Viktig og riktig melding om barns digitale oppvekst

Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Trygg oppvekst i et digitalt samfunn». Dette er den første helhetlige meldingen om barns oppvekst i en digital tidsalder. Skolelederforbundet er positive til regjeringens satsing og mener meldingen anerkjenner den virkeligheten barn og unge lever i.

Nyheter