Det er i tider som nå barna trenger politikere.

Revidert nasjonalbudsjett 2025 og kommuneproposisjonen viser ansvarlighet, men bommer på det viktigste: trygghet og støtte for barn og unge i skole og barnehage, mener Skolelederforbundet.

– Når barnetallene går ned, må kommunene gjøre justeringer i tilbud og struktur. Men dette kan ikke løses med enkle kutt eller flate nedskaleringer. Slike grep kan svekke kvaliteten og gi større forskjeller i tilbudet til barn og unge. Vi er bekymret for at nødvendige endringer i noen tilfeller skjer uten tilstrekkelige prosesser og helhetsvurderinger, sier forbundsleder Stig Johannessen.

Forbundsleder Stig Johannessen
Forbundsleder i Skolelederforbundet, Stig Johannessen

 

 

 

 

 

 

 

Det er bra at regjeringen prioriterer mer penger på skolebøker, miljøteam og på å styrke lesegleden og leseferdighetene blant barn og unge.

Dette viser at regjeringen er villig til å gå i riktig retning, men det som gjøres er ikke tilstrekkelig. Det er nødvendig å styrke laget rundt eleven, lederne, lærerne og barna.

Kommunene får noe styrket økonomi, men Skolelederforbundet er redd for at kuttet som skole og barnehage opplever i mange kommuner, bare vil fortsette. Barnetallet reduseres noe, men det er ingen tvil om at det er barna som må betale prisen for at det blir dyrere eldreomsorg.

-Vi ser at flere barn trenger tettere oppfølging og det må følges opp med penger til å styrke bemanningen av pedagoger og andre yrkesgrupper i skole og barnehage sier forbundsleder i Skolelederforbundet Stig Johannessen.

 –Kommuner over hele landet reduserer i budsjettet til barnehage, skole og SFO. Våre rektorer og ledere i barnehagene opplever stadig pålegg om kutt. Dette kan ikke fortsette, trenden må snus, sier nestleder i Skolelederforbundet Mona Søbyskogen.

Mona Søbyskogen er nestleder i Skolelederforbundet.(Foto: Ole Alvik / Skolelederforbundet)

 

  

 

 

 

 

 

 

Ledere får ikke finansiert kompetanseutvikling

Lederne i barnehage og skole er bekymret for fremtiden og rekrutteringen til sektoren.

Barnehage- og skoleledelse er en av de viktigste, men også vanskeligste lederfunksjonene i samfunnet. Vi vet at god ledelse er avgjørende for barns trivsel, læring og motivasjon. Mange søker ikke på lederstillinger i skole og barnehage, mange ledere slutter for tidlig eller søker seg over til lederstillinger i andre sektorer.

Skolelederforbundet krever at ledere i barnehage og skole, på lik linje som andre i skolen, får finansiert et system for kompetanseutvikling.

  • Det må settes av midler slik at ledere i barnehage og skole kan sikres kompetanseutvikling. Ledere i barnehage og skole må få en reell mulighet for kompetanseutvikling på samme vilkår som lærere og andre i oppvekstsektoren, dette er et viktig tiltak for å stoppe lederflukten, sier Stig Johannesen.

Det er meget krevende i barnehagene og skolene. Mange har ikke handlingsrom til å gjennomføre lovpålagte oppgaver. Skolelederforbundet har vært tydelig på at det er i krevende tider at barna våre trenger modige politikere.

  • Barna i barnehagene og skolene er de som nå må betale prisen. Vi trenger et Storting som prioriterer de viktigste; barna våre. Det er fremtiden vår som er i potten, og det er nå vi trenger politikere som prioriterer barnehage og skole, sier nestleder i Skolelederforbundet Mona Søbyskogen

15. mai 2025  la regjeringen Støre frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2025. I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert.

https://www.regjeringen.no/no/statsbudsjett/2025/rnb/id3095290/

Regjeringen la frem kommuneproposisjonen  i dag 15. mai.

 

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-142-s-20242025/id3100616/

Relaterte artikler

Didrik Hægeland

Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?

Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?

Nyheter

Bemanning og pedagognorm i barnehagen: Hva betyr det?

Etter førti år i barnehagesektoren ser jeg hvordan gode intensjoner ofte møter hverdagslogistikk og rekrutteringsutfordringer. Når alle barn har 45 timers plass, og ansatte jobber 7,5 timer om dagen, blir det vanskelig å oppfylle normene. Men det finnes lyspunkter: Regjeringens grep for å dekke opp planleggingstiden til pedagogene kan være et viktig steg mot bedre kvalitet og tryggere barndom.

Nyheter

Viktig og riktig melding om barns digitale oppvekst

Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Trygg oppvekst i et digitalt samfunn». Dette er den første helhetlige meldingen om barns oppvekst i en digital tidsalder. Skolelederforbundet er positive til regjeringens satsing og mener meldingen anerkjenner den virkeligheten barn og unge lever i.

Nyheter