12 timer gratis SFO: Et viktig tiltak som krever riktig bemanning og ressurser

SFO må få forsvarlige rammefaktorer for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag.

Stig Johannessen og Mona Søbyskogen
Forbundsleder Stig Johannessen og 2. nestleder Mona Søbyskogen

Kunnskapsdepartementet har foreslått å lovfeste retten til 12 timers gratis skolefritidsordning (SFO) for elever på 1. til 3. trinn. Skolelederforbundet støtter dette forslaget fordi det kan sikre inkludering og lik tilgang til SFO, uavhengig av foreldrenes økonomi. Når det er sagt, har vi noen vesentlige innvendinger: For å gjennomføre dette, mener vi at det er nødvendig med bemanningsnorm, heltidskultur, kompetansekrav til ansatte og øremerkede midler til kommunene. Dette vil sikre kvaliteten på tilbudet og gi alle barn et godt og inkluderende SFO-tilbud

Inkludering og kvalitet

Gratis deltidsplass i SFO har ført til økt deltakelse blant barn og er et viktig inkluderingstiltak. For å opprettholde kvaliteten i tråd med nasjonale styringsdokumenter, er det nødvendig med gode økonomiske rammer, en nasjonal bemanningsnorm og kompetansekrav for ansatte i SFO. Inkludering og kvalitet i tilbudet må prioriteres fremfor kun tilstedeværelse. SFO har et stort potensial for inkludering, men dette krever tilstrekkelig og forsvarlig bemanning med riktig kompetanse. Barn med særskilt tilrettelegging skal ha et tilbud som legger til rette for at de kan delta på lik linje med andre i lek, kultur og fritidsaktiviteter. Vi ser et økende antall elever med særskilte tilretteleggingsbehov, noe som utfordrer en allerede lav bemanning i SFO.

Organisering

Det er i utgangspunktet positivt at foresatte har valgfrihet om når barnet skal delta på SFO, men realiteten rundt organiseringen gjør det nødvendig med noen begrensninger. Vi foreslår derfor at SFO rent praktisk kan organisere de 12 gratis timene mer forutsigbart for de ansatte, ved for eksempel å begrense antall dager i uken de kan delta på vanlige skoledager og i ferier. Det er svært ressurskrevende å organisere 12 timer fordelt på alle dager SFO har åpent.

Behov for heltidskultur

For å sikre kvalitet og stabilitet i SFO, er det nødvendig å lovfeste en heltidskultur. Lav bemanning i SFO svekker kvaliteten på omsorgen og støtten som barna trenger for å utvikle seg og oppleve mestring. Dette gjør barna mer sårbare, samtidig som de ansatte er overarbeidet. Det er en stor avstand mellom idealet om at SFO skal sikre sosial utjevning og et trygt, inkluderende leke- og læringsmiljø, og den virkeligheten hvor ansatte ofte står alene med for mange barn. Bemanningen er så lav i perioder at driften blir uforsvarlig. SFO må få forsvarlige rammefaktorer for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag.

Øremerkede midler

Selv om Kunnskapsdepartementet i forslaget skriver at en lovfesting av 12 timer gratis SFO for elever fra 1. til 3. trinn ikke vil få videre økonomiske konsekvenser, er det allerede store økonomiske utfordringer knyttet til ordningen slik den fungerer nå. En av hovedutfordringene er derfor at midlene fra staten ikke dekker tiltaket fult ut. Selv om staten i sine resonnementer hevder at ordningen er fullfinansiert ordningen er den ikke det. Den enkelte kommune må selv «finne» midler for å oppfylle hele kravet. En svært krevende oppgave i en allerede meget stram kommuneøkonomi. Dette vil skape en ytterligere krevende situasjon med for mange elever og for få ansatte, noe som gjør det vanskelig å oppfylle kravene i rammeplanen og tilrettelegge for elever med særskilte behov.

Skolelederforbundet vil hevde at de økonomiske, pedagogiske og administrative konsekvensene av å lovfeste 12 timers gratis SFO for elever fra 1. til 3. trinn ikke er godt nok vurdert og utredet. Skolelederforbundet mener at en slik lovfesting nok blir et politisk signal som ikke er mulig å fylle med kvalitet. 12 timer gratis skolefritidsordning for elever på 1. til 3. trinn, kan ikke innføres før det sikres en bemanningsnorm, en heltidskultur og kompetansekrav til ansatte. En forsvarlig ramme er et minimum skal tiltaket lykkes. Uten tilstrekkelige rammer er vi bekymret for at dette ikke vil sikre et godt og inkluderende SFO-tilbud for alle barn.

Relaterte artikler

Didrik Hægeland

Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?

Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?

Nyheter

Bemanning og pedagognorm i barnehagen: Hva betyr det?

Etter førti år i barnehagesektoren ser jeg hvordan gode intensjoner ofte møter hverdagslogistikk og rekrutteringsutfordringer. Når alle barn har 45 timers plass, og ansatte jobber 7,5 timer om dagen, blir det vanskelig å oppfylle normene. Men det finnes lyspunkter: Regjeringens grep for å dekke opp planleggingstiden til pedagogene kan være et viktig steg mot bedre kvalitet og tryggere barndom.

Nyheter

Viktig og riktig melding om barns digitale oppvekst

Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Trygg oppvekst i et digitalt samfunn». Dette er den første helhetlige meldingen om barns oppvekst i en digital tidsalder. Skolelederforbundet er positive til regjeringens satsing og mener meldingen anerkjenner den virkeligheten barn og unge lever i.

Nyheter