Vi trenger et lederløft!

Tirsdag den 11. november møter vi kunnskapsminister Tonje Brenna for å presentere våre viktigste politiske saker. Ledere i skoler og barnehager må få bedre arbeidsvilkår og en lønn som gjenspeiler ansvar, kompleksitet og kompetanse.

Vi behøver et lederløft i skole og barnehage! Et løft i denne sammenhengen handler om at ledere må få god merkantil støtte, et godt lag rundt elev og lærere,  gode arbeidsvilkår og en lønn som gjenspeiler ansvar, kompleksitet og kompetanse.

Mange ledere jobber på grensen av hva de makter. Samfunnsoppdraget er stort og ressursene strekker ikke til på tross av stor innsats. Forventningene fra sentrale og lokale myndigheter er mye større enn ressursene som stilles til rådighet. Denne ubalansen har blitt mye tydeligere i disse pandemitider.

Vi ser alvorlige utviklingstrekk med hensyn til rekruttering og økt turnover i sektoren og lederne rapporterer om en sterkt redusert anerkjennelse for den viktige oppgaven de har!

Vi er opptatt av et helhetlig kvalitetssystem, men vi mener at dette best kan gjennomføres ved at reformene som innføres må følges opp på en god og systematisk måte av sektoren selv – uten at det innføres nye rapporteringskrav- og rutiner.

For oss er det grunnleggende viktig at det er tillit til systemet, og at vi som sitter med den faglige kompetansen og innsikten kan utføre oppdraget under forsvarlige rammer.

Lederløftet bør inneholde:

☝️ Økt administrativ støtte for å frigjøre tid til å lede arbeidet med pedagogisk utvikling
☝️Vilkår som gjenspeiler lederansvaret
☝️ Politisk tydeliggjøring og anerkjennelse av lederrollen
☝️ Tydeligere definering av lederkompetanse
☝️ Bedre vilkår for kompetanseheving

Relaterte artikler

Didrik Hægeland

Er skolen for dårlig på oppfølging av elever med angst og depresjon?

Hvordan kan skolen bedre støtte elever som strever med angst, depresjon og skolevegring? Og hva gjør vi når vi ser at tiltakene ikke virker?

Nyheter

Bemanning og pedagognorm i barnehagen: Hva betyr det?

Etter førti år i barnehagesektoren ser jeg hvordan gode intensjoner ofte møter hverdagslogistikk og rekrutteringsutfordringer. Når alle barn har 45 timers plass, og ansatte jobber 7,5 timer om dagen, blir det vanskelig å oppfylle normene. Men det finnes lyspunkter: Regjeringens grep for å dekke opp planleggingstiden til pedagogene kan være et viktig steg mot bedre kvalitet og tryggere barndom.

Nyheter

Viktig og riktig melding om barns digitale oppvekst

Regjeringen har lagt frem stortingsmeldingen «Trygg oppvekst i et digitalt samfunn». Dette er den første helhetlige meldingen om barns oppvekst i en digital tidsalder. Skolelederforbundet er positive til regjeringens satsing og mener meldingen anerkjenner den virkeligheten barn og unge lever i.

Nyheter