Kvalitetsutviklingsutvalgets andre delrapport er her

Kvalitetsutviklingsutvalgets andre delrapport er her

Kvalitetsutviklingsutvalget leverte 13. november sin andre delrapport, Et nytt system for kvalitetsutvikling, til kunnskapsministeren. Det er mange gode vurderinger i dokumentet, og nå vil vi involvere hele Skolelederforbundet og drøfte våre synspunkter på de ulike forslagene.

Kvalitetsutviklingsutvalget har gjennom de siste 19 månedene klarlagt nå situasjons- og kunnskapsgrunnlaget og i delrapport II kommer de med flere anbefalinger. Utvalget foreslår et nytt kvalitetsutviklingssystem som skal sikre elevenes læring og trivsel og bidra til likeverdighet i opplæringen. Det nye systemet skal legge til rette for samarbeid og tillit mellom aktørene og samspill mellom elever og lærere.

Skolelederforbundet har vært representert i utvalget med rektor Bjørn Furulund fra Marker skole. Det at vi som forbund får plass i disse utvalgene bidrar til å løfte frem ledelse som del av helheten, noe også denne rapporten tydelig peker på.

Les rapporten her

Et av utvalgets hovedgrep er foreslå en forskriftsfesting av jevnlige kvalitetsdialoger mellom kommuner, fylkeskommuner og skoler. Utvalget trekker frem at i disse dialogene skal aktørene i skolen sammen fortolke, vurdere og ta i bruk kunnskap og informasjon fra systemet.

Videre er det forslag om flere endringer i forhold til verktøy som nasjonale myndigheter skal tilby for å støtte kvalitetsutviklingsarbeidet. De foreslår blant annet en ny skolemiljøundersøkelse (og avvikling av dagens elevundersøkelse), verktøy for å følge opp alvorlige hendelser i skolemiljøet, utvikling av nye læringsstøttende prøver (og avvikling av dagens nasjonale prøver) til bruk i det faglige pedagogiske arbeidet, samt ordninger for å sikre kvaliteten på standpunktkarakterene, kompetansebehov hos lærere, ledere og skoleeiere for å nevne noen av forslagene.

Det er mange gode vurderinger i dette dokumentet og det er bra at det har vært uenighet om enkelte forslag, da dette gir oss godt grunnlag for å drøfte forbundets synspunkter på de ulike forslagene. Vi vil involvere organisasjonen på en egnet måte slik at våre standpunkter til rapportens forslag er godt forankret.

NOU-en vil nå bli sendt ut på høring, og som del av denne høringsprosessen planlegges det høringskonferanser i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø i uke 3 og 5. KD vil komme tilbake til invitasjon til disse.

Relaterte artikler

Skoleleders rettsvern – hva er de juridiske rammene du må kjenne til?

Skoleleders rettsvern er et tema som ofte kommer opp fra våre medlemmer. Med rettsvern menes den beskyttelsen og de rettigheter en skoleleder har i sitt virke. Denne artikkelen tar for seg tre ulike temaer relatert til skoleleders rettsvern: retten til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, skolemiljøsaker og stillingsvernet.Av Navina Nanthakumar, juridisk rådgiver i Skolelederforbundet

Nyheter

Krav om vikar – hva betyr det i praksis?

En ettermiddag i mars tikket det inn en melding fra en av rektorkollegaene i en chattekanal på Teams. Det var spørsmål om hvilke vikarrutiner vi naboskolene praktiserer. Vedlagt lå utklipp av opplæringslovas §17-7; Krav om at skolane har tilgang på vikarar. I loven heter det at skoleeier skal sørge for at skolene har tilgang på vikarer ved både vanlig og ventet fravær. Jeg kjente at jeg ble stresset, veldig stresset.

Nyheter

Bedre data – bedre beslutninger, regjeringens forslag til individ- og fraværsregister

Regjeringen har like før påsken setter inn, lagt frem forslag om individ – og fraværsregister. Skolelederforbundet er positive til forslaget, men understreker viktigheten av at barnets beste, høy personvernstandard og minimal administrativ belastning alltid må stå i sentrum. Forbundet tror at individregistre vil gi nødvendig kunnskap for å utvikle en mer treffsikker, inkluderende og kunnskapsbasert barnehage- og skolepolitikk.

Nyheter