Bedre data – bedre beslutninger, regjeringens forslag til individ- og fraværsregister
Regjeringen har like før påsken setter inn, lagt frem forslag om individ – og fraværsregister. Skolelederforbundet er positive til forslaget, men understreker viktigheten av at barnets beste, høy personvernstandard og minimal administrativ belastning alltid må stå i sentrum. Forbundet tror at individregistre vil gi nødvendig kunnskap for å utvikle en mer treffsikker, inkluderende og kunnskapsbasert barnehage- og skolepolitikk.
Elever spiller brettspill
Regjeringens forslag om individ- og fraværsregister vil ifølge Skolelederforbundet vil kunne bidra til at vi får et solid kunnskapsgrunnlag for å utvikle barnehage og skole, slik at vi på en god måte kan støtte barn og unge med målrettede tiltak underveis i utdanningsløpet. Skolelederforbundet er glad for at regjeringen har lyttet til sentrale innspill fra forbundet.
«Skolelederforbundet vil bidra i arbeidet med registre som kan sikre et godt fundament for at elevene får en trygg og god skolegang, fullfører, og gis et godt utgangspunkt for livene sine. Samtidig skal vi passe på at barn og unges personvern ivaretas i dette arbeidet.» Sier forbundsleder i Skolelederforbundet Stig Johannessen.
Teknologiske løsninger og administrativ belastning
Departementet understreker at teknologiske løsninger vil redusere arbeidsbyrden for skolene. Skolelederforbundet advarer imidlertid mot teknologioptimisme som kan skjule merarbeid for skoleledere og lærere, dersom systemene ikke fungerer sømløst eller datakvaliteten må kontrolleres manuelt. Forbundet presiserer at intensjonen med registeret må være å gjøre hverdagen enklere, ikke øke det administrative arbeidet.
Vi ser et særlig behov for et nasjonalt fraværsregister som viktig. Fraværsdata på alle trinn er avgjørende for tidlig innsats, målrettede tiltak og forskning på skolefravær – og dermed for å forebygge frafall. Men, intensjonen med registeret må være å gjøre hverdagen enklere, ikke øke det administrative arbeidet for lærere og ledere i skolen, fortsetter en engasjert forbundsleder med.
Ingen økt rapporteringsbyrde
En sentral bekymring for Skolelederforbundet er at innføringen av individregistre påfører skoleledere, lærere og barnehageansatte økt administrativ belastning. Forbundet forventer at systemene som skal brukes, integreres i allerede eksisterende digitale verktøy og ikke skaper unødig merarbeid i en allerede presset arbeidshverdag. Støtten til forslaget er betinget av at dette følges opp.
Departementet uttrykker at teknologiske løsninger vil redusere arbeidsbyrden for skolene, men det foreligger ingen grundig vurdering av hvordan dette faktisk vil slå ut i praksis. Skolelederforbundet advarer mot en teknologioptimisme som egentlig skjuler et merarbeid for skoleledere og lærere dersom systemer ikke fungerer sømløst eller datakvaliteten må kontrolleres manuelt.
Dette skriver regjeringen om saken:
Regjeringen foreslår å opprette nasjonale individregistre
Det trengs mer kunnskap om hvordan barn har det i barnehager og skoler. Derfor vil regjeringen opprette to nasjonale registre med noen personopplysninger om hvert enkelt barn slik at det blir mulig å følge utviklingen deres over tid.
Flere søkere til lærerutdanningen, enn det er studieplasser
I år er det nesten 3200 som har grunnskolelærer som sitt førstevalg når de søker høyere utdanning. En økning på nesten 15 prosent, noe Skolelederforbundet håper bare er en begynnende trend. Forbundet vil fortsette å jobbe for å økte rekruttering til yrket. Det er det mange år siden sist vi opplevde en økning på lærerutdanningene, og Skolelederforbundet er fornøyd med at vi ser at trenden snur.
Torsdag 24. april startet lønnsoppgjøret i kommunesektoren og stat. Fredag 25.april er også lønnsforhandlingene i Oslo kommune i gang. Skolelederforbundet krever sammen med YS reallønnsvekst for våre medlemmer.
YS: – Forventer et godt lønnsoppgjør med betydelig reallønnsvekst
– Vi har en klar forventning om et godt lønnsoppgjør for våre medlemmer i Oslo kommune, med fortsatt reallønnsvekst, sier leder for YS i Oslo kommune, Mona Bjørnstad.