Brudd i kommune-oppgjøret: – Utilstrekkelig for å sikre gode ledervilkår
Fredag ble det klart at partene har gått til brudd i årets kommuneoppgjør. – Arbeidsgivers tilbud ville ikke gitt våre medlemmer den økningen i kjøpekraft som trengs for å rekruttere og beholde dyktige ledere i skole og barnehage, sier forbundsleder Stig Johannessen.
Forhandlingsleder Hilde Pettersen og forbundsleder Stig Johannessen i Skolelederforbundet.
– Ledere i oppvekst- og opplæring har de siste årene jobbet dag og natt for å gi våre barn og elever det opplæringstilbudet de har krav på. Forskning viser at det blir stadig vanskeligere å rekruttere skole- og barnehageledere. Flere vurderer å forlate yrket på grunn av arbeidspresset, sier forbundslederen.
– Arbeidsgiver må forstå at bedre lønns- og arbeidsvilkår er avgjørende for å rekruttere og beholde dyktige ansatte i landets viktigste lederstillinger. Nå som oppgjøret går til mekling forventer vi at arbeidsgiversiden kommer opp med et bedre tilbud enn det de har gjort hittil i årets forhandlinger, sier forbundsleder Johannessen.
– YS Kommune krevde solid økning i kjøpekraften i årets lønnsoppgjør for å ta igjen det tapte, sier leder i YS kommune Lizzie Ruud Thorkildsen. Hun viser til at norsk økonomi går svært godt, at det er sterk prisvekst og varsler om flere renteøkninger framover.
– Våre krav er forsvarlige og det er helt rimelige at våre medlemmer får en solid lønnsøkning i år, sier hun.
Vi hører mye om tillit, men opplever ofte det motsatte
Tillitsbasert ledelse krever politikere som er villige til å stake ut en kurs, prioritere rammer, og delegere ansvar og myndighet. Men altfor ofte opplever vi det motsatte: overstyring, innstramming og manglende handlingsrom.
Landets viktigste ledere må bli sett og satt pris på!
Skolelederforbundet er i dag samlet til tariffkonferanse i forkant av årets sentrale tarifforhandlinger. På samlingen var forbundsleder Stig Johannessen tydelig på hva som er viktig for Skolelederforbundet.
Podkast: Hva skal til for at opplæringsloven skal etterleves?
Enkelte deler av opplæringsloven brytes oftere enn andre. På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har Proba samfunnsanalyse sett nærmere på årsakene til dette og måter å gjøre det enklere for kommunen å etterleve regelverket på.